Kaj je PADEC PETA-PRSTI in kakšnega izbrati?


Avtor: Nejc Bončina, magister kineziologije


Med nakupovanjem tekaških superg si se zagotovo že vsaj bežno srečal z izrazom padec peta-prsti, ki je ena izmed pomembnih značilnosti tekaške obutve. Danes izveš, kaj pomeni in kakšnega je smiselno izbrati.


Pojem padec peta-prsti označuje razliko v višini notranjega dela podplata v čevlju med predelom pete in predelom prstov (Slika 1). V trgovinah lahko danes najdemo vse od obutve z 0 mm padcem do obutve z 12 mm padcem, medtem ko za nekakšen standard velja padec 10 mm. Različen padec peta-prsti vpliva na nekatere parametre tehnike teka (koti v gležnju, kolenu, …) (Sun idr., 2020).

Slika 1. Prikaz padca peta-prsti (vir: https://coolrunninggt.weebly.com/especificacionescalzado.html)

V praksi lahko opazimo, da je ta parameter tekaške obutve močno individualno pogojen – nekaterim tekačem ustreza manjši padec kot drugim. Razlog je sama individualnost tehnike teka. Malisoux idr. (2017) na primer nakazujejo vpliv padca peta-prsti na različne obremenitve delov telesa med tekom, saj padec vpliva na kontakt stopala s podlago.

Shoe Heel To Toe Drop Hot Sale, SAVE 55% - thlaw.co.nz
Slika 2. Prikaz tekaških superg z različnim padcem peta-prsti (vir: https://www.dis2buyer.com/?category_id=16977516)

Nekako velja, da naj bi manjši padec peta-prsti bolj obremenil spodnji del nog (stopalo, Ahilova tetiva, golen), medtem ko naj bi večji padec bolj obremenil kolena in kolke. Če imaš torej težave s stopali, je smiselno uporabljati obutev z večjim padcem, ob težavah s koleni pa obutev z večjim padcem peta-prsti.


Nekateri avtorji kažejo tudi na to, da je manjši padec peta-prsti (4-8 mm) morda bolj primeren za bolj izkušene in tekmovalno usmerjene tekače, medtem ko se rekreativcem in tekačem začetnikom priporoča večji padec (8-12 mm) (Honert idr., 2020). Kljub temu pa pravijo, naj te vrednosti služijo le kot orientacijske.

Tako, zdaj ti padec peta-prsti ne bo več tuj in ga lahko s pridom izkoristiš že pri nakupu naslednjega para tekaških superg.


Tedenske tekaške novičke

Takšen zapis in podobne tekaške vsebine lahko vsak teden BREZPLAČNO prejmeš v svoj e-poštni nabiralnik – prijavi se na naše tekaške novičke.

Pomoč pri tekaških treningih

Če potrebuješ kakšen nasvet ali pomoč pri načrtovanju in izvedbi tekaških treningov, ali korekcijo tekaške tehnike, smo vedno na voljo za pomoč.

Razširi svoje tekaško znanje

Če se želiš naučiti več o teku, procesu treninga ali preprečevanju poškodb, so ti na naši spletni strani na voljo različne izobraževalne vsebine.


Avtor: Nejc Bončina, magister kineziologije 

Instagram: nejcboncina 
E-pošta: nejc.boncina@gmail.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nejcboncina/


Literatura

  1. Sun, X., Lam, W. K., Zhang, X., Wang, J. in Fu, W. (2020). Systematic Review of the Role of Footwear Constructions in Running Biomechanics: Implications for Running-Related Injury and Performance. Journal of sports science & medicine19(1), 20–37.
  2. Malisoux, L., Delattre, N., Urhausen, A. in Theisen, D. (2017). Shoe cushioning, body mass and running biomechanics as risk factors for running injury: a study protocol for a randomised controlled trial. BMJ open7(8), e017379. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2017-017379
  3. Honert, E. C., Mohr, M., Lam, W. K. in Nigg, S. (2020). Shoe feature recommendations for different running levels: A Delphi study. PloS one15(7), e0236047. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0236047

Vsebina je namenjena zgolj v informativne namene, ni nadomestilo za pregled pri zdravniku in nikakor ne služi kot uradni zdravstveni nasvet, zato se ob morebitnih težavah posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.