Zakaj trenirati v SKUPINI ali S PRIJATELJEM?


Avtor: Nejc Bončina, magister kineziologije


Glede na to, da je tek izrazito individualen šport, se nanj pogosto ne gleda kot na priložnost za druženje. Kljub temu pa je tek lahko odlična priložnost za socializacijo in navezovanje novih stikov. Poleg tega ima tek v skupini ali s prijateljem tudi številne prednosti, kot če se vedno “matraš” sam.


 1. Motivacija in odgovornost.
  Najbrž največja prednost teka s prijatelji je pozitiven vpliv na motivacijo in občutek odgovornosti. Ko se s prijateljem dogovoriš za trening, a bi na dan treninga raje še malo spal, obstaja precej manjša možnost, da boš trening izpustil, kot če bi imel namen trenirati sam. S prijateljem je tako lažje vzdrževati tekaško rutino in dosegati zastavljene cilje.
 2. Občutek podpore.
  Kot v življenju, so tudi pri teku vzponi in padci zelo pogosti. Prav padce pa je lažje prebroditi z občutkom podpore prijatelja ali skupine. Drug drugega namreč spodbujate in se veselite tekaških dosežkov, tako pa je tudi tekaška izkušnja mnogo bolj prijetna.
 3. Priložnost za učenje.
  Tek s prijateljem ali skupino predstavlja tudi odlično priložnost za učenje in izmenjavo izkušenj. Pogosto je prav učenje iz izkušenj in napak drugih tisto najpomembnejše. Tako bo tudi tvoje tekaško udejstvovanje gotovo bolj varno in uspešno.

Zdaj pa še nekaj nasvetov za bolj prijetno in učinkovito skupno tekaško udejstvovanje:

 1. Nujna je dobra komunikacija.
  S prijateljem ali skupino je potrebna dobra in odprta komunikacija, saj se boste tako izognili morebitnim nevšečnostim. Med seboj si že pred treningom izmenjajte načrt treninga, cilje ter morebitne omejitve in skrbi.
 2. Zastavite si ustrezen urnik.
  Določite reden urnik treningov, ki najbolj ustreza vsem tekačem in se ga nato držite. Tako boste najlažje vzpostavili tekaško rutino, mnogo manj pa bo tudi izpuščenih treningov in nesporazumov.
 3. Izberite kompatibilno skupino oziroma prijatelja.
  Tega morda niti ni potrebno poudarjati, a vseeno – tekaška skupina, ki se ji pridružite ali pa prijatelj, s katerim začnet trenirati, mora biti kompatibilen z vami. Kompatibilen mora biti seveda glede tekaške pripravljenosti in zahtevnosti treningov ter tudi karakterno. Tako bosta oba oz. vsi od treninga odnesli največ.

Tek v družbi je pogosto precej bolj prijeten, kot če tečeš sam. Tako se bolj kot na “matranje” lahko osredotočaš na pogovor in druženje, kilometri pa se “obračajo kar sami od sebe”.


Tedenske tekaške novičke

Takšen zapis in podobne tekaške vsebine lahko vsak teden BREZPLAČNO prejmeš v svoj e-poštni nabiralnik – prijavi se na naše tekaške novičke.

Pomoč pri tekaških treningih

Če potrebuješ kakšen nasvet ali pomoč pri načrtovanju in izvedbi tekaških treningov, ali korekcijo tekaške tehnike, smo vedno na voljo za pomoč.

Razširi svoje tekaško znanje

Če se želiš naučiti več o teku, procesu treninga ali preprečevanju poškodb, so ti na naši spletni strani na voljo različne izobraževalne vsebine.


Avtor: Nejc Bončina, magister kineziologije 

Instagram: nejcboncina 
E-pošta: nejc.boncina@gmail.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nejcboncina/


Vsebina je namenjena zgolj v informativne namene, ni nadomestilo za pregled pri zdravniku in nikakor ne služi kot uradni zdravstveni nasvet, zato se ob morebitnih težavah posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.